آشنایی با World Geodetic System (WGS84)

آشنایی با World Geodetic System (WGS84)
مهدی نوایی لواسانی – 2023-11-12

WGS84 استاندارد GPS است

سیستم موقعیت‌یاب جهانی (GPS) از سیستم جهانی ژئودزی (World Geodetic System) یا همان WGS84 به عنوان سیستم مختصات مرجع خود استفاده می‌کند . این سیستمِ مختصاتی شامل یک بیضوی مرجع ، یک سیستم مختصات استاندارد ، داده‌های ارتفاعی و یک ژئوئید (Geoid) است . مبدا مختصات آن مرکز جرم زمین است و میزان خطای آن کمتر از 2 سانتی‌متر است .

تعیین موقعیت دقیق خود با استفاده از WGS84

هنگامی که نیاز به ورود دقیق مختصات در یک GIS دارید ، اولین گام تعریف منحصر به فرد همه مختصات روی زمین است . این بدان معناست که شما نیاز به یک چارچوب مرجع برای مختصات طول و عرض جغرافیایی خود دارید چرا که بدون داشتن مرجعی به زمین ، در کجای زمین می‌توان قرار داشت ؟

از آنجایی که سطح زمین دارای انحنا است و از طرفی ما در GIS با نقشه‌های مسطحِ زمین سر و کار داریم ، نیاز داریم که هم منظر انحنادار و هم منظر مسطح زمین را در نظر بگیریم .

تعیین موقعیت دقیق خود با استفاده از WGS84

ما مدل‌سازی زمین را با یک بیضوی (Ellipsoid) شروع می‌کنیم ( مفهوم بیضوی را با یک ژئوئید (Geoid) که اندازه‌گیری میانگین سطح دریاهاست اشتباه نگیرید ! )

با گذشت زمان ، بیضوی (Ellipsoid) به بهترین وجه از طریق مجموعه عظیمی از اندازه‌گیری‌های سطح زمین ، برآورد شده است و وقتی این اندازه‌گیری‌ها را ترکیب کنیم ، به یک دیتوم (Datum) می‌رسیم . دیتوم‌ها به طور دقیق هر مکان روی سطح زمین را در طول و عرض جغرافیایی یا سایر سیستم‌های مختصات مشخص می‌کنند . برای مثال ، NAD27، NAD83 و WGS84 نمونه‌هایی از دیتوم‌ها (Datum) هستند.

با استفاده از سیستم‌های مختصات جغرافیایی ، می‌توانیم موقعیت‌ها را روی زمین تعریف کنیم . برای مثال ، از درجه / دقیقه / ثانیه (DMS) و درجه اعشاری (DD) برای مختصات کُروی استفاده می‌کنیم .

پس از مسطح کردن سطح کروی زمین با کمک سیستم‌های تصویر نقشه ، از این سیستم‌های تصویر همچون سیستم تصویر UTM استفاده می‌کنیم .

مطالعه بیشتر : تفاوت درجه/دقیقه/ثانیه (DMS) و درجه اعشاری (DD)

WGS84 : یکپارچه‌سازی مدل بیضوی جهانی با GPS

با رشد استفاده گسترده از سیستم‌های موقعیت‌یاب جهانی (GPS) متخصصان ژئودزی اولین مدل بیضویِ یکپارچه جهانی را توسعه دادند .

امواج رادیویی منتقل شده توسط ماهواره‌های GPS اندازه‌گیری‌های دقیقِ زمین را در قاره‌ها و اقیانوس‌ها فراهم می‌کنند و متخصصان ژئودزی به دلیل افزایش قابلیت‌های محاسباتی و فناوری GPS توانستند مدل‌های بیضویِ جهانی را ایجاد کنند.

این امر منجر به توسعه مدل‌های بیضوی جهانی مانند WGS72، GRS80 و WGS84 شد. سیستم موقعیت‌یاب جهانی از سیستم جهانی ژئودزی (WGS84) به عنوان سیستم مختصات مرجع خود استفاده می‌کند.

WGS84 : یکپارچه‌سازی مدل بیضوی جهانی با GPS

مهم است توجه شود که در حالی که WGS84 به عنوان یک مرجع جهانی عمل می‌کند ، ممکن است دیتوم‌های ژئودزیِ منطقه‌ای دقیق‌تری برای مناطق خاص وجود داشته باشند . در چنین مواردی ، از تبدیل مختصات (Coordinate Transformations) برای تبدیل بین دیتومهای مختلف و چارچوب مرجع WGS84 استفاده می‌شود .

خلاصه : سیستم جهانی ژئودزی (WGS84)

  • هرگز قبلا نتوانسته بودیم بیضوی را با چنین دقتی برآورد کنیم.
  • این عمدتا به دلیل مجموعه جهانی اندازه‌گیری‌های ارائه شده توسط GPS است.
  • WGS84 شامل یک بیضوی مرجع ، یک سیستم مختصات استاندارد ، داده‌های ارتفاعی و یک ژئوئید است.
  • خطای WGS84 کمتر از 2 سانتی‌متر نسبت به مرکز جرم تخمین زده می‌شود .

دیدگاه خود درباره مقاله فوق را در بخش نظرات این نوشته با ما به اشتراک بگذارید .

اشتراک گذاری :

نوشته مرتبط :
آشنایی با ماهواره لندست ۹

آشنایی با ماهواره لندست ۹

مروری کوتاه بر ماهواره لندست ۹ برنامه لندست (Landsat) طولانی ترین برنامه در حال اجرا ، برای مشاهده زمین با بیش از ۵۰ سال سنجش پیوسته سطح زمین می باشد…
آشنایی با Spatial Join در ArcGIS

آشنایی با Spatial Join در ArcGIS

آشنایی با Spatial Join در ArcGIS ابزار Spatial Join ، ستون‌های جدول توصیفیِ یک لایه را بر اساسِ موقعیت ، به یک جدول دیگر منتقل می‌کند. فرض کنید مجموعه‌ای از…

0 پاسخ به “آشنایی با World Geodetic System (WGS84)”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *