تفاوت مدل های ارتفاعی DEM ، DSM ، DTM

تفاوت مدل های ارتفاعی DEM ، DSM ، DTM
مهدی نوایی لواسانی – 2023-05-23

وقتی صحبت از ارتفاع به میان می آید ، ما سه روش مختلف برای مدل سازی ارتفاعی داریم . که عبارتند از :

  • مدل رقومی ارتفاع یا ( Digital Elevation Models ( DEM
  • مدل رقومی زمین یا ( Digital Terrain Models ( DTM
  • مدل رقومی سطح یا ( Digital Surface Models ( DSM

بیایید تفاوت مدل های ارتفاعی DEM ، DSM ، DTM را بررسی کنیم .

مدل رقومی ارتفاع (DEM) چیست ؟

یک مدل رقومی ارتفاع (DEM) یک شبکه رستری از سطح زمین به صورت برهنه و فاقد عارضه است که به یک مبدا ارتفاعی ارجاع داده میشود . هنگامی که نقاط غیر مسطح مانند پل ها و جاده ها را فیلتر (حذف) می کنید ، یک مدل رقومی ارتفاعی نرم را به دست می آورید .

سازه ها ( خطوط انتقال ، ساختمان ها و برج ها ) و عوارض طبیعی ( درختان و سایر انواع پوشش گیاهی ) در یک DEM گنجانده نمی شوند .

هنگامی که پوشش گیاهی و عوارض ساخت انسان را از داده های ارتفاعی حذف میکنید ، یک DEM ایجاد میشود .استفاده از یک مدل ارتفاعی زمین (DEM) خصوصا در هیدرولوژی ، خاک شناسی و برنامه ریزی کاربری زمین مفید است .

مدل رقومی ارتفاع (DEM) چیست ؟
مدل رقومی ارتفاع (DEM)

مدل سازی هیدرولوژیک : هیدرولوژیست ها از DEM برای ترسیم حوضه ها ، و محاسبه جریان تجمعی آب و نیز جهت جریان آب استفاده می کنند .

پایداری زمین : مناطق مستعد بهمن ، مناطقی با شیب زیاد و پوشش گیاهی کم هستند . شناسایی این مناطق در زمان برنامه ریزی ساخت یک بزرگراه یا ناحیه مسکونی مفید است .

نقشه برداری خاک : DEM ها به نقشه برداری خاک که خود تابعی از ارتفاع ( و همچنین زمین شناسی ، زمان و آب هوا ) است کمک میکنند .

مدل رقومی زمین (DTM) چیست ؟

زمانی که به فایل مشخصات پایه USGS LiDAR مراجعه می کنید ، یک مدل رقومی زمین (DTM) بسته به محل زندگی شما دو تعریف دارد .

  • در برخی کشورها ، DTM در واقع مترادف DEM است . این بدان معنی است که یک DTM به معنای یک سطح ارتفاعی است که بیانگر زمین برهنه است که به یک مبنای ارتفاعی ارجاع داده شده است .
  • در ایالات متحده و دسته دیگری از کشورها ، DTM معنای اندک متفاوتی دارد . DTM یک مجموعه داده برداری است که از یک سری نقطه با فاصله منظم و عوارض طبیعی مانند برآمدگی ها و شکست های سطح زمین تشکیل شده است .

میتوان یک DTM را ارتقا یافته یک DEM با گنجاندن عوارض خطی یک زمین برهنه دانست.

DTM ها معمولا از طریق تصویر برداری هوایی ایجاد میشوند . در شکل زیر خطوط تراز به رنگ بنفش نشان داده شده اند . نقاط DTM به طور منظم با یکدیگر فاصله دارند و شکل زمین برهنه را مشخص میکنند .

مدل رقومی زمین (DTM) چیست ؟
مدل رقومی زمین (DTM)

در تصویر بالا ، میبینید که چگونه DTM پیوسته نیست و یک مدل سطحی به شما نمی آید . از این خطوط تراز با فاصله منظم میتوانید یک DTM را به یک DEM درون یابی کنید . یک DTM به دلیل خطوط شکست زمین سه بعدی با فاصله منظم ، ویژگی های سطح زمین را بهتر نشان می دهد .

مدل رقومی سطح (DSM) چیست ؟

در یک سیستم LiDAR پالس های نور به سمت زمین حرکت می کنند . و زمانی که پالس نوری پس از برخورد به هدف ، از آن منعکس می‌شود و به حسگر برمی گردد ، برد ( فاصله متغیر) تا زمین به دست می آید .

تفاوت مدل های ارتفاعی DEM ، DSM ، DTM - لیدار هوابرد
لیدار هوابرد

در انتهای فرایند برداشت ، LiDAR یک ابر نقطه ای بزرگ که دارای مقادیر ارتفاعی است ارائه می دهد . این مقادیر ارتفاعی میتواند از بالای ساختمان ها ، سایه انداز درختان ، خطوط برق ، و یا سایر عوارض باشد .

یک DSM عوارض طبیعی و ساخته شده روی زمین را ثبت میکند .

DSM در مدل سازی سه بعدی برای ارتباطات و مخابرات ، برنامه ریزی شهری و هوانوردی سودمند است . این امر خصوصا در مثال های زیر مفید است :

مدل رقومی سطح (DSM) چیست ؟
مدل رقومی سطح (DSM)

تجاوز به حریم نزدیک باند : در هوانوردی ، DSM ها می توانند نواحی ممنوعه در ناحیه نزدیک باند را مشخص کنند .

مدیریت گیاهی : در امتداد یک خط انتقال ، با استفاده از DSM ها می توان مشاهده کرد که کجا و چه میزان پوشش گیاهی در حال نفوذ به محدوده خط انتقال است .

موانع دید : برنامه ریزان شهری از DSM استفاده میکنند تا بررسی کنند که چگونه ساخت یک ساختمان جدید بر میدان دید ساکنان و نیز مشاغل تاثیر میگذارد .

روشهای تولید مدلهای رقومی ارتفاعی

برخی از روش های سنجش از دور برای به دست آوردن سطوح DEM عبارتند از :

تداخل سنجی ماهواره ای (SATELLITE INTERFEROMETRY) : یک رادار دهانه ترکیبی (SAR ) همچون ماموریت رادار توپوگرافی شاتل از دو تصویر راداری که توسط آنتن ها به طور همزمان گرفته شده برای ایجاد یک DEM استفاده میکند .

فتوگرامتری : در تصویر برداری هوایی ، فتوگرامتری از تصاویری که از حداقل دو نقطه دید متفاوت گرفته شده ، مشابه نحوه عملکرد سیستم بینایی شما ، استفاده کرده و به دلیل وجود همین نقاط دید مختلف ، میتواند عمق را به دست آورد .

LiDAR: با استفاده از نور ، LiDAR نور بازتاب یافته از سطح زمین را که به حسگر برمیگردد ، اندازه گیری می کند تا ارتفاع سطح زمین را به دست آورد .

دیدگاه خود درباره مقاله فوق را در بخش نظرات این نوشته با ما به اشتراک بگذارید .

اشتراک گذاری :

نوشته مرتبط :
آشنایی با پایگاه داده مکانی

آشنایی با پایگاه داده مکانی

انواع پایگاه داده مکانی در GIS پایگاه داده مکانی ، زیرساختی قدرتمند برای دسترسی ، ذخیره و مدیریت داده های مکانی شما فراهم می کند . یک پایگاه داده مجموعه…
آشنایی با ماهواره لندست ۹

آشنایی با ماهواره لندست ۹

مروری کوتاه بر ماهواره لندست ۹ برنامه لندست (Landsat) طولانی ترین برنامه در حال اجرا ، برای مشاهده زمین با بیش از ۵۰ سال سنجش پیوسته سطح زمین می باشد…
آشنایی با World Geodetic System (WGS84)

آشنایی با World Geodetic System (WGS84)

WGS84 استاندارد GPS است سیستم موقعیت‌یاب جهانی (GPS) از سیستم جهانی ژئودزی (World Geodetic System) یا همان WGS84 به عنوان سیستم مختصات مرجع خود استفاده می‌کند . این سیستمِ مختصاتی…

0 پاسخ به “تفاوت مدل های ارتفاعی DEM ، DSM ، DTM”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *